Kävin viime viikolla keskustelua Tekesin asiantuntijan kanssa ja terveiset rahoituksen riittämisen suhteen olivat melko yllättäviä. Tekesin vuosibudjetista on kuuleman mukaan käytetty jo näin elokuuhun tultaessa 95% ja lisärahoitusta ei tälle vuodelle ole tulossa. Vuoden aikaan nähden tilanne on erittäin poikkeuksellinen, ja tämä tulee vaikuttamaan merkittävästi yrityksiin, jotka suunnittelivat hyödyntävänsä Tekesin kasvu- ja kehittämisrahoitusta loppuvuoden projekteilleen. Kysymys kuuluukin kannattaakohan loppuvuonna enää vaivatua vai pitäsikö suosiolla odotella ensivuotta tai tarkastaa muiden rahoittajien tilanne?

Mihin rahoitusta vielä annetaan vuoden 2017 puolella?

Tekes rahoitus 2017 on loppumaisillaan
Tekesin rahoituskirstu on tyhjentynyt kovaa vauhtia. Jo elokuussa 95% varoista on käytetty.

Ensinnäkin suuryrityksille tarjotaan tällä hetkellä "ei oota", tarkoitus on käyttää jäljellä oleva 5% pk-yritysten hankkeiden tukemiseen. Lainarahoituksen suhteen mahdollisuudet ovat paremmat kuin avustuksien parissa.

Avustuksilla tuettavia isompia hankkeita koitetaan hienotunteisesti palastella pienemmiksi ja ohjata niitä instrumenttien pariin, joissa rahoitussummat ovat huomattavasti maltillisempia. Esimerkiksi Kiito- hankkeisiin liittyviä markkinaselvityksiä koitetaan ohjata Team Finland Explorer rahoituksen (max 10 KEUR) piiriin ja tuotekehityksen valmistelua puolestaan innovaatiosetelillä toteutettavaksi (max 5000 KEUR). Ajatuksena on varmasti varmistaa rahoituksen riittäminen mahdollisimman pitkälle ja monelle projektille. Pienissä rahoitusinstrumenteissa on lisäksi se etu, että kriteerit eivät ole ihan niin korkealla. Näin ollen myös Kiito- ja Tempo-rahoituksessa tällä hetkellä riman alle jääville löytyy jotain.

Pitäisikö hakemusprosessi startata?

Mitä pitemmälle mennään, niin kriteeristörimaa nostetaan jatkuvasti, eli jos hakeminen kiinnostaa, niin se kannattaa aloittaa nyt! Vaikka 5% kuulostaa vähältä, on Tekesin kirstussa vielä reilut 20 MEUR (vuosibudjetti vuodelle 2017 oli noin 450 MEUR), jotka kyllä kotiutuvat kilpailukykyisille yrityksille. Ensi vuoteen odottelu tuo merkittäviä muutoksia organisaatiorakenteeseen, sillä Tekes lyö hynttyyt yhteen FinPron kanssa. Yhdistymisen tuomista muutoksista ollaan vielä ymmällään ja tämä voi myös hidastaa rahoitushakujen starttaamista ensivuonna.

Vaihtoehtoisesti ELY:n tilanne kannattaa tarkistaa myös, tosin Uudellamaalla ELYkin on jo tyhjentänyt kirstunsa kehittämisavustuksen osalta. EU-tason instrumenteisssa on edelleen todella hyviä mahdollisuuksia kilpailukykyisille hankkeille.

 

Pitäisikö hakemusprosessi saada aloitettua? 

Kerro meille hieman yrityksestäsi, niin Excedea auttaa rahoituksen hakemisessa

 

Tekes rahoitus 2017 – vuosibudjetista vain 5% jäljellä