EU rahoituksesta puhuttaessa ei voi välttyä Horisontti 2020 puiteohjelmalta, joka on maailman suurin tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelma. Horisontti rahoitus on rullannut jo hyvän tovin, ja ohjelman puitteissa rahoitusta saaneista on kertynyt jo ihan mukavasti dataa. Tekesin EU-jaosto on ystävällisesti tiivistänyt löydökset mukavan helppolukuiseen muotoon, joka löytyy kokonaisuudessaan täältä (raportti pohjautuu toukokuun 2017 tietoihin).

Horisontti rahoitus ja Suomen avainluvut
Horisontti rahoitus Suomessa 2017 (toukokuu).

Omalla kohdallani erityisesti yritysten menestyminen Horisontissa on askarruttanut ja raportin luvut olivat oikein mielenkiintoista luettavaa. Tässäpä muutama poiminta, jotka osui omaan silmään.

Yleistason huomiota:

-Ohjelma on pyörinyt vuodesta 2014 ja kuten näkyy, niin suomalaiset ovat keränneet EU-rahoitusta Tekesin vuosibudjetin verran.
-Onnistumisprosentti on hieman EU keskiarvoa alempi, muttei merkittävästi.

Jakautuminen hakijoiden organisaatiotyypin mukaan:

-Pk-yritykset ovat keränneet 110 M€, eli reilun viidenneksen kokonaispotista
-Suuryritykset 41 M€ (8%)
-Suurin osa rahoituksesta on mennyt yliopistoille, 206 M€
-Ja toiseksi suurimpana rohmuna ovat olleet tutkimuslaitokset 117 M€.

Alueellinen painottuminen:

Tuskin ketään yllättää, että alueellinnen voittaja on Uusimaa, jonne on ohjautunut 360 M€, 69% rahoituksesta (Kainuulla puolestaan olisi petraamisen paikka, sillä sarake näyttää nollaa - tosin alueella ei ole yhtä vahvoja yliopisto- ja yritystkeskittymiä, kuin Etelä-Suomessa).

Rahoitusrohmu:

Rahoitusrohmun selkä ykköspaikka menee tutkimuskeskus VTT:lle, joka on onnistuneesti kerännyt hankkeilleen 83 M€ euron edestä EU rahoitusta. Top 10 listalla yliopistojen ja tutkimuslaitosten ohella keikkuu myös ympäristöystävällisiin energiaratkaisuihin keskittynyt Wello Oy, joka on kerännyt yli 9 M€ edestä Horisontti rahoitusta - aika hyvin alle 10 hengen pk-yritykseltä.

 

Joko sinä olet hakenut rahoitusta EU:lta? 

Kerro yrityksestäsi, niin me kerromme miten Excedea voi auttaa hakemusprosessissa 

 

 

Horisontti rahoitus ja puiteohjelman onnistujat