Vuodenvaihteessa Tekes päivittelee taas palvelusapluunaansa, samalla vahvistaen rooliaan Suomen suurimpana yritystukien jakajana. Mukaan hyppää kokonaan uusia rahoituspalveluita, osa saa sisältöönsä täsmennyksiä ja on päivityslistalle mahtunut mukaan ilmoitus myös päättyvästä rahoitusmuodosta.

Tekes avustukset lisääntyvät – AV-ala saa tuotantokannustimen

Elokuvantekijät saavat oman Tekes avustuksen
Tekes avustukset lisääntyvät AV-alan tuotantokannustimella.

Elokuvantekijät huomio! Tekesin repertuaaria täydennetään vuoden vaihteen jälkeen täysin uudella audiovisuaalisen alan tuotantokannustimella. Tuotantokannustimen tavoitteet noudattelevat hyvin yleistä trendiä, eli sillä pyritään ensinnäkin edistämään AV-alalle sijoittuvan yritystoiminnan kasvua ja kansainvälistymistä sekä toisekseen kehittämään audiovisuaalista kulttuuria ja osaamista.

Kyseessä on 25% tuotantokannustin, jota voi hakea pitkän näytelmäelokuvan, dokumenttielokuvan sekä sarjamuotoisen fiktion ja animaation tuotantoihin. Hakija voi olla joko suomalainen tai ulkomainen tuotantoyhtiö, tuotantopalveluyhtiö tai muu AV-alan yhtiö, joka on sitoutunut tekemään osan tuotannosta.

Ihan jokaiselle tuotantokannustinta ei myönnetä, sillä tuotannon suuruus ja kotimaisuusaste vaikuttavat myöntämispäätökseen. Rajat ovat seuraavat:

-Pitkä näytelmäelokuva: Koko tuotanto vähintään 2 500 000€, josta Suomessa käytetään 150 000€
-Dokumenttielokuva: Koko tuotanto vähintään 325 000€, josta Suomessa käytetään 50 000€
-Sarjamuotoinen fiktio ja animaatio: Koko tuotanto vähintään 5 500€/minuutti, josta Suomessa käytetään 250 000€

Muutoksia ja myllerrystä nykyisiin yritystukiin

Tekes vahvistaa asemaansa nappaamalla Ely-keskuksilta vastuun energiatuen ja laivanrakennuksen innovaatiotuen hallinoinnista. Energiatuella edistetään uusien energiateknologioiden käyttöön ottoa, kun taas laivanrakennuksen innovaatiotuki on nimensä veroisesti keskittynyt tukemaan innovatiivisia ja edistyksellisiä alus- tai offshore-ratkaisuja sekä niiden kaupallistamista. Odotettavissa on, että ainakin energiatuen hakeminen helpottuu muutoksen myötä huomattavasti, sillä haku onnistuu jatkossa sähköisesti Tekesin asiointipalvelun kautta. Haku on tarkoitus saada auki helmikuun aikana ja toivottavasti saamme hakuohjeet näkyville hieman ennen tätä.

Maltillisempia muutoksia on tulossa Digiboosti-avustukseen ja Tekesin innovaatioseteleihin, joiden rahoitusehtoja terävöitetään ja painopistettä viedään kohti yrityksiä, jotka hamuavat kansainvälistä kasvua.

Jäähyväiset vientirenkaiden rahoitukselle!

Vientirenkaiden rahoitus päättyy vuoden 2016 lopussa, eli ihan näillä näppäimillä, eikä siihen enää oteta uusia hakemuksia. Tuhkista nousee viimeksi 2014-2015 pyörinyt Team Finland Explorer -rahoitus, jolla pk-yritykset sekä midcapit voivat ostaa tietoa ja osaamista edetäkseen kansainvälisille markkinoille. Kyseessä on vain ostopalveluihin suunnattu avustus, jonka tukisummat liikkuvat 5 000€ – 10 000€ euron välillä tukiprosentin ollessa 50%.

Jos suunnittelet hakevasi Tekesin avustuksia, niin alkuvuonna kannattaa olla skarppina, sillä edessä on paljon pieniä muutoksia, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia.

Tekes avustukset kokevat muutoksia alkuvuonna 2017
Tagged on:

Leave a Reply