Median innovaatituki soveltuu monelle yritykselle
Median innovaatiotuki rohkaisee yrityksiä uusien ideoiden kokeiluun

Median innovaatiotuki on ollut haettavissa jo parin vuoden ajan Tekesin muiden yritystukien ohella. Tämän media-alan yrityksille suunnatun innovaatiotuen tarkoituksena on varmistaa, että media-ala pysyy mukana meneillään olevassa vauhdikkaassa digitalisaation tuomassa muutoksessa.

Kokonaisuudessaan media-alaa tuetaan vuosien 2015-2018 aikana 30 miljoonalla eurolla, joka on ihan merkittävä summa. Vaikka rahoitusta suunnataan paljon pk-yrityksille myös midcapeille ja suuryrityksille löytyy ikioma mediapainotteinen rahoitusohjelma.

Millaisille yrityksille median innovaatiotuki sopii?

Tuen myöntämiskriteerit mukailevat Tekesin normaaleja rahoitusehtoja ja -käytäntöjä, joiden puolesta myös suurimmat rajoitteet tulevat. Usein hakevan yrityksen tulee siis täyttää pk-yrityksen kriteerit ja yrityksen on täytettävä hankkeen vaatima omarahoitusosuus. Pk-yrityksissä tämä vaihtelee pääsääntöisesti välillä 25%-50% ja riippuu yrityksen iästä sekä hankkeen sisällöstä.

Tukiohjelman keskiössä ovat siis yritykset, jotka joko toimivat media-alalla tai auttavat media-alaa nykyisessä rakennemuutoksessa. Tällaisia voivat olla mm. mediatalot, tuotantoyhtiöt tai vaikkapa markkinointitoimistot, jotka tuottavat medioille digitaalisiaratkaisuja – käytännössä siis mikä tahansa yritys, jolla on linkki media-alaan.

Myös media-alan suuryrityksille löytyy oma rahoitusohjelma, joka jatkuu myös vuodelle 2017. Ohjelmaan haetaan keskisuuria ja suuria yrityksiä, joilla on halukkuutta muovata ja mullistaa media-alaa uusilla ideoillaan. Yrityksiä koitetaan rohkaista osallistumaan ja moneen otteeseen on painotettu, ettei oman idean vielä tarvitse olla kaupallistamista vaille valmis. Innovaatiotukea kun voi saada myös alkuvaiheen suunnitteluun ja selvittelyyn. Tärkeintä on siis lähteä ennakkoluulottomasti esittämään omaa ideaansa, apuja hankkeen suunnitteluun saa matkan varrelta.

Millaisia hankkeita tuella rahoitetaan?

Tekesin tietopankista voi käydä “vakoilemessa” jo rahoitettuja hankkeita. Tarkastelemalla muiden hanketiivistelmiä saa muodostettua itselleen kuvan siitä, millaisia projekteja usein rahoitetaan. Esimerkiksi kansainvälisyys vilahtelee hankekuvauksissa ja projektien nimissä aika tiuhaan tahtiin. Osa syy tähän on se, että kansainvälistyminen on yksi Tekesin rahoituskriteereistä. Muita omaan silmään osuvia trendejä ovat digistrategian suunnittelu, verkostojen kehittäminen sekä uusien palvelukonseptien testaus.

Case Klikinsäästäjä

Median innovaatiotuki soveltuu monille yrityksille
Myös Klikinsäästäjä Oy on saanut median innovaatiotukea

Ja jotta konkretiaa ei unohdettaisi, niin omaan silmään listalta osui mielenkiintoinen yritys. Nimittäin Facebook sivuna startannut Klikinsäästäjä, joka koittaa karsia uutisotsikoinnista sitä tällä hetkellä vaivaavan klikkihoukuttelun. Klikinsäästäjän hankkeessa tuettavana toimintana on ollut uutisvirta-applikaation kehittäminen, jonka uutuusarvo liittyy disruptiiviseen mainonta-ajatteluuun, joka perustuu vapaaehtoisuuteen. Eli kyseessä on siis ollut aplikaation kehitysprojekti, jonka turvin yritys on luonut pohjaa maailmanvalloitukselle. Lyhyestä hankekuvauksesta ei vielä käy ilmi, missä mittakaavassa kansainvälistymiseen on hankkeen aikana panostettu, mutta jään mielenkiinnolla seurailemaan saako sivusto laajennettua konseptinsa myös ulkomaille.

Monelle hakemista suunnittelevalle yritykselle kansainvälisen aspektin sisällyttäminen hankkeeseen voi alkuun kuulostaa haastavalta, mutta sitä ei missään nimessä kannata pelätä. Tarkoitus ei todellakaan ole, että jokainen yritys laajentaa heti ensimmäisen vuoden aikana Suomen rajojen ulkopuolelle.  Sekin on ihan hyväksyttävää, että yritys suunnittelee oman polkunsa kansainvälisille markkinoille ja alkaa kulkea sitä omaan tahtiinsa.

Voiko tukea hakea ohjelman päättymisen jälkeen?

Kyllä voi. Median innovaatiotukiohjelma antaa lähinnä viitekehyksen, jonka nimissä “korvamerkittyä” lisärahoitusta suunnataan media-alalle. Tekesin tuet ovat jatkuvasti haettavissa ja niitä voi hakea myös täysin tukiohjelmasta riippumatta. Eli, jos oma yritys ei osu media-alalle tai rahoituksen hakeminen tulee ajankohtaiseksi vasta ohjelman päätyttyä, niin rahoituksen hakemista ei missään nimessä kannata jättää sikseen.

Kun yritystukien hakeminen kiinnostaa, niin alkuun pääsee hyvin tekemällä nämä pienet kotitehtävät ja aivojumpat:

1. Tutustu Tekesin rahoitusinstrumentteihin ja niiden ehtoihin,

2. Levitä yrityksesi kehittämistarpeet pöydälle,

3. Parita rahoitusohjelma ja kehitystarve

4. Ole yhteydessä Tekesiin ja esittele ideasi

5. Laadi rahoitushakemus

Median innovaatiotuki kenelle se soveltuu?

Leave a Reply