Tämän vuoden alussa tukijärjestelyitä ruukattiin uuteen uskoon ja osana uudistuksia yritysten energiatuki siirtyi haettavaksi Tekesiltä. Sisällöllisesti kyseessä on siis edelleen sama vanha tuttu kuin ELY:n aikaan, mutta nyt koko hallinnollinen puoli aina hakemuksen käsittelystä päätöksentekoon asti on Tekesin vastuulla. Mikäli ELYn energiatuki, eli nykyiseltään Tekesin energiatuki, ei ole ennestään tuttu, niin kannattaa tutustua tuen perusteisiin.

Mitä Tekesin energiatuki on ja mihin sitä myönnetään?

Energiatukea voidaan myöntää sellaisiin ilmasto- ja solarpanel_windmill_energiatukiympäristömyönteisiin investointi- ja selvityshankkeisiin, jotka edistävät:

-uusiutuvan energian tuotantoa tai käyttöä
-energiansäästöä tai energian tuotannon tai käytön tehostamista
-vähentävät energian tuotannon tai käytön ympäristöhaittoja

Uuden energiateknologian käyttöönoton edistäminen ja markkinoille saattaminen

Tekesin energiatukiprosentti vaihtelee välillä 10-60%, riippuen itse hankkeesta ja siinä käytettävästä teknologiasta. Tuen myöntäminen harkitaan aina tapauskohtaisesti ja sen hakemiseen liittyy runsaasti rajoituksia – tarkista aina soveltuuko hankkeesi energiantuen piiriin. Energiatuki ei sovellu esim. suurten yrityksen energiakatselmuksiin, mutta muiden kohdalla energiakatselmuksia ei ole rajoitettu.

Kuka voi hakea?

1. Yritykset, ammatin- ja liikkeenharjoittajat ja toiminimet
2. Yhteisöt, kuten kunnat, seurakunnat ja säätiöt

Tukea ei myönnetä asunto-osakeyhtiöille tai kiinteistöille, maatiloille tai esim. valtion virastoille. Joten jos naapuruston kanssa on suunnitteilla aurinkopaneeleiden hankinta, energiatuesta ei valitettavasti siihen ole hyötyä. Paitsi jos perustatte seurakunnan tai säätiön samaan syssyyn.

Miten sitä haetaan?

Ennen hakemusta:

-Älä aloita hanketta ennen energiatuen hakemista: Niin selvitys- kuin investointihankkeeseen energiatukea tulee hakea ENNEN hankkeen aloittamista
-Keskustele Tekesin energiatukitiimin kanssa
-Haku on toistaiseksi jatkuva, mutta varaa hakuprosessiin rutkasti aikaa - hakemuksen käsittelyyn menee Tekesin mukaan noin 2 kuukautta

Hakeminen:

-Hakemus tehdään asiointipalvelussa Tekesin verkkosivuilla
-Hakemuksen täytön ja projektisuunnitelman lisäksi saatat päästä lisäämään liitteitä kuten. investointihankkeen hakemusliite, selvityshankkeen hakemusliite, energiatuen arviointilomake. Tekes arvioi aina tarvittavat liitteet tapauskohtaisesti.
-Viimeistään projektisuunnitelmaa ja -budjettia rakentaessa on hyvä tutustua energiatuen yleisiin ehtoihin.

Rahoituspäätöksen jälkeen

-Kun Tekes on ilmoittanut hyväksytystä rahoituspäätöksestä, tulee rahoituspäätös hyväksyä palauttamalla allekirjoitettu hyväksymisilmoitus asiointipalvelun kautta.
-Rahoitus ei lähde käyntiin, ennen kuin hyväksymisilmoitus on palautettu.
-Hankkeen kustannukset tulee raportoida säntillisesti

Täältä löydät ohjeita ja lisätietoja projektin toteutukseen

 

Heräsikö kysymyksiä energiatukeen liittyen? 

Ota yhteyttä, autamme mielellään eteenpäin!

 

 

Tekes energiatuki – samaa vanhaa uudessa paketissa