Julkisen rahoituksen instrumentit ovat jatkuvan kehityksen kohteena. Tämän vuoksi eri rahoitustuotteilla on tapana muuttaa niin nimeä, sisältöä kuin reunaehtoja säännöllisin väliajoin. Tällä kertaa muutoksen kohteena oli Business Finlandin Explorer -rahoitus, joka uudistettiin huhtikuun loppupuolella. Explorerin edellinen muutos tehtiin vuoden 2017 alussa, mistä kirjoitimme aikanaan myös Tukiviidakossa.

Miten Explorer muuttui?

Explorer -rahoitus on tarkoitettu kansainvälistymisen tueksi.

Explorer -rahoitus on nyt jaettu neljään eri kategoriaan:

  • Market Explorer (vanha Explorer)
  • Exhibition Explorer (vanha Messuavustus)
  • Talent Explorer
  • Group Explorer (pilotti-instrumentti)

Vanhoista rahoitustuotteista Explorer ja Messuavustus pysyvät siis tarjolla uuden otsikon alla.

Market Explorer on max. 10 000 € avustus kansainvälistymisen tueksi. Se soveltuu pk- ja midcap-yrityksille, jotka etsivät tuotteelle tai palvelulleen uusia kohdemarkkinoita. Tukiprosentti on 50%, jolloin tukea saavan yrityksen on maksettava toinen puolikas projektin kokonaissummasta. On myös hyvä pitää mielessä, että Market Explorerin voi käyttää vain ulkopuolisen asiantuntijapalvelun hankintaan, eikä esimerkiksi omiin palkkakuluihin. Esimerkkejä rahoitettavista hankkeista ovat muun muassa:

  • Kansainvälistymissuunnitelman ja -strategian laatiminen
  • Markkina- ja kilpailijatilanteen selvittäminen
  • Viranomaisvaatimusten selvittäminen
  • Potentiaalisten kumppanien shortlistaus

Exhibition Explorer, tuttavallisemmin vanha Messuavustus, edistää suomalaisten yritysten näkyvyyttä merkittävissä globaaleissa B2B-tapahtumissa ja messuilla. Rahoitusta on saatavilla max. 30 000 € per yritys per tapahtuma, kattaen 50% projektin kustannuksista. Reunaehtona on se, että vähintään neljä yritystä hakee tukea samaan tapahtumaan.

Talent Explorer ja Group Explorer puolestaan ovat upouusia instrumentteja.

Talent Explorerin avulla yritys voi palkata uuden asiantuntijan, joka edistää uusille markkinoille pääsyä ja kansainvälistymistä. Tuki on 50-prosenttista ja kattaa enimmillään 20 000 € kyseisen asiantuntijan palkkakuluja. Hakukelpoisia yrityksiä ovat pk- ja midcap-yritykset.

Group Explorer on ikään kuin laajennettu versio Market Explorerista, jossa hakijoiden on muodostettava vähintään neljän yrityksen konsortio. Täten yritykset voivat jakaa kansainvälistymiseen liittyvää riskiä ja selvittää uusien markkinoiden potentiaalia. Kyseessä on ainakin toistaiseksi rahoituskokeilu, jonka ensimmäinen hakujakso päättyi kesäkuun lopussa.

Mitkä ovat merkittävimmät muutokset?

explorer
Market Explorer on ketterä rahoitustuote esim. kansainvälistymisstrategian kehittämistä ja uusien markkinoiden selvittämistä varten.

Yhteenvetona todettakoon, että suurin muutos on Talent Explorerin lanseeraus. Tämä tarjoaa pk- ja midcap-yrityksille uuden kanavan palkata kansainvälistymiseen tarvittavaa erikoisosaamista ja inhimillistä pääomaa firman sisälle. Kyseessä voi olla vaikkapa henkilö, jolla on erityistä osaamista ja kielitaitoa tavoiteltavalta kohdemarkkinalta.

Uudistuksen myötä Market Explorer pitää edelleen paikkansa Tempo-rahoituksen kevyempänä versiona. Tempo soveltuu laajempien kv-projektien rahoitukseen, ja sen avulla yritys voi myös kattaa henkilöstönsä palkkakuluja. Toisaalta Market Explorer on parempi vaihtoehto silloin, kun yritys haluaa selvittää uuden markkinan potentiaalia tai luoda kansainvälisen kasvustrategian nopeammalla aikataululla.

Yli 10 vuoden kokemuksen ja 300 menestyksekkään kasvuprojektin myötä me Excedealla voimme auttaa yritystäsi kasvamaan kansainvälisillä markkinoilla. Tarjoamme yhdeltä luukulta apua niin rahoituksen varmistamiseen kuin kansainväliseen kasvuun. Tämän linkin takaa löydät lisätietoa siitä, miten yrityksesi voi luoda kansainvälistymisstrategian ja konkreettisen toimintasuunnitelman sen toteuttamiseksi.

Onko yrityksesi lähdössä uusille markkinoille?

Laita meille hieman infoa yrityksestäsi, niin olemme sinuun yhteydessä seuraavan arkipäivän aikana

Business Finlandin Explorer uudistettiin