Yritystukien uusin tulokas, eli Tekesin innovaatioseteli, on ollut alkutaipaleensa aikana huikea menestys, vaikka seteli on ollut haettavana vain pari kuukautta (3.10 – 15.12). Ennen nyt alkavaa joulutaukoa Tekesin innovaatioseteli ohjelmaan on tullut:
• 1796 hakemusta
• Joista 959 on saanut myönteisen päätöksen
Rahallisesti liikutaan siis 4,75 miljoonassa eurossa ja setelihakemusten läpimenoprosenttikin on 50 paremmalla puolella.
Itse asiassa läpimenoprosentin odotin kyllä olevan vieläkin suurempi, sillä ehdot mihin tarkoitukseen ja kenelle rahoitusta voidaan myöntää on selkeästi listattu suoraan Tekesin nettisivuille. Aivan tuhottomasti tulkinnan varaa niissä ei ole, joten hieman tuo tulos ihmetyttää. Mukana taitaa siis olla vielä aika paljon onnensa kokeilijoita, joita helppo ja nopeasti täytettävä hakemus houkuttelee tai sitten valitettavan moni vain huolimattomuuttaan on jäänyt ilman seteliä. Eli kun itse täytät hakemusta niin vältä ainakin nämä sudenkuopat:
1. Laita hakemukseen vastuuhenkilöksi aina hakijayrityksen edustaja. Tekesin järjestämässä infotilaisuudessa erityisesti tätä painotettiin, sillä valitettavan moni oli saanut bumerangin vain koska hakemuksen vastuuhenkilönä oli palveluntarjoajan edustaja. Konsultti voi totta kai auttaa hakemuksen lähettämisessä tai jopa lähettää sen, kunhan se tehdään täysin hakijayrityksen nimissä.
2. Tarkista, että yrityksellä ei ole maksamatonta verovelkaa. Toinen yleinen moka, josta välttyy huolellisuudella ja nopealla tarkistuksella. Homma ei tietenkään ole kerrasta poikki, vaan voit hakea seteliä uudestaan, kun mahdolliset verovelat on kuitattu.
3. Lue Tekesin rahoitusehdot ja ohjeet setelin hakemiseksi. Tekesin omissa ohjeissa on hyvin selitetty mitä kaikkea setelillä voidaan rahoittaa ja mitä ei. Rajatapauksiin voi lisäksi aina kysyä suoraan setelitiimin edustajan mielipidettä.
Tekesin innovaatioseteli palaa haettavaksi tammikuussa
Näillä näkymin innovaatioseteli tekee paluun joululomiltaan 16.1.2017. Setelin ehtoihin tehdään joulutauon aikana päivityksiä, joilla koitetaan valita tuen piiriin entistä paremmin kasvuun ja kansainvälistymiseen pyrkiviä yrityksiä. Tähän mennessä fokus on ollut hieman hakusessa ja osa syynä tähän on varmasti ollut se, että seteliohjelmaa ei haluttu heti alussa rajata soveltumaan vain tietyn tyyppisille yrityksille.
Vaikka tämän tarkemmin uusista painotuksista ei vielä hiiskuttu, niin nyt on hyvin aikaa miettiä oman yrityksen kehitystarpeita sekä alkaa kyselemään potentiaalisilta palveluntarjoajilta miten he voisivat innovaatiosetelin avustuksella auttaa juuri sinun yritystäsi.