Suomalaisista yritystukien jakajista Tekes on monelle se tutuin vaihtoehto ja tästä syystä sen jakama rahoitus herättääkin paljon kiinnostusta ja kritiikkiä. Tekesin ylläpitämä tietopankki on juuri päivitetty kattamaan vuonna 2016 rahoitusta saaneet projektit ja samalla julkaistiin myös uusin vuosikatsaus, johon on kerätty viime vuoden kiinnostavimmat avainluvut.
Tekes yritystuet 2016 – Vain 55 % hakemuksista johti rahoitukseen
Häh, ei voi pitää paikkaansa – ja myönnettäköön ei tilanne oikeasti ole näin huolestuttava.
Viime vuonna Tekes siis keräsi siveoisen kasan hakemuksia arvioitavakseen, pinoon mahtui yhteensä 6 830 hakemusta ja näistä 3 760 sai myönteisen rahoituspäätöksen. Nopealla laskutoimituksella tämä tuottaa läpimenoprosentiksi 55, mikä rehellisyyden nimissä on todella harhaanjohtava luku. Lähdemateriaali ei suoraan tee eroa sille, onko kyseessä yrityksen, julkisen organisaation, yliopiston vai jonkun muun tutkimusorganisaation hakemus, mikä on melko tärkeä tekijä. Hakemisen haasteellisuudessa kun on nimittäin suuriakin eroja riippuen ohjelmasta ja siitä kuka rahoitusta on hakemassa.
Todellisuudessa yritysten läpäisyprosentti on huomattavasti parempi. Tarkemmalla kaivelulla nimittäin selviää, että esimerkiksi alle 6-vuotiaiden yritysten lähettämistä 1300 hakemuksesta 1000 sai Tekesiltä myönteisen rahoituspäätöksen. Tässä läpimenoa kolkutteleekin jo 75% hakijoista, mikä ei enää kuulostakaan niin hälyttävältä.
Leikkauksien vaikutukset alkavat näkyä
Tekesin rahoitusbudjettiin tehdyt leikkaukset näkyivät selkeimmin yliopistoille ja tutkimuslaitoksille myönnetyn rahoituksen muodossa. Vuoteen 2015 verrattaessa tiputukset olivat merkittäviä.
-Ensinnäkin kokonaisrahoitus putosi puoleen: 209 M€ -> 98 M€
-Tutkimusprojekteja toteutettiin yli 200 kpl vähemmän: 600 kpl -> 400 kpl
-Sekä opinnäytetöiden hyödyntäminen osana tutkimusta puolittui: 1320 kpl -> 680 kpl