Euroopan unioni tukee jäsenmaidensa kehittämistä erilaisten rahastojen avulla, jotka voivat alkuun vaikuttaa melkoiselta tukiviidakolta. Yritysten näkökulmasta kiinnostavimmat rahastot ovat rakennerahastot sekä maaseuturahasto. Näistä rahastoista myös yritykset voivat saada julkista tukea toimintansa kehittämiseen.
Erityisesti rakennerahastoihin liittyy kuitenkin haasteita:
-ensinnäkin sopivan hakuohjelman löytäminen voi olla haastavaa (hakuohjelmat ja niiden aikataulut julkaistaan omassa verkkopalvelussaan)
-toisekseen hakuohjeet ja rahoitusehdot vaihtelevat ohjelma kohtaisesti, joten niitä saa seurata ja tulkata hyvin aktiivisesti
-ja kolmanneksi avoinna olevien hakuohjelmien sovittaminen yhteen oman yrityksen kehitystarpeen kanssa on ajoittain todella haastavaa
Suomen rakennerahastot 2014 – 2020
Suomen rakennerahastoihin kuuluuvat sekä Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) että Euroopan sosiaalirahasto (ESR). Rahoituksen hakeminen tapahtuu hakuohjelmista, jotka julkaistaan erillisellä verkkosivulla (rakennerahastot.fi). Hakujen sisältö vaihtelee huomattavasti ja jokaisella suuralueella (Etelä-Suomi, Itä-Suomi, Länsi-Suomi ja Pohjois-Suomi) on omat painotuksensa.
Nykyinen ohjelmakausi kattaa vuodet 2014 -2020, eli ohjelmakausi alkaa jo olla puolivälissään. Rahoitusmahdollisuuksia on kuitenkin vielä paljon tarjolla.
Jos rakennerahastojen mahdollisuudet kiinnostavat, niin etene näin:
1. Tustustu avoimiin hakuohjelmiin ja aikoihin rakennerahastot.fi verkkopalvelussa
2. Kun olet löytänyt itsellesi sopivan ohjelman perehdy tarkoin hakemuksen täyttöohjeisiin – ne nimittäin vaihtelevat huomattavasti
3. Suurin osa rahoitushakemuksista täyteään sähköisessä EURA2014-järjestelmässä.
4. Täytä hakemus ja hankkeen budjetti
5. Ennen lähetystä varmista, että hakemus osoitetaan oikealle päättäjälle hakuajan puitteissa
Maaseuturahasto – Leader ryhmät
Maaseuturahaston yritys- ja hanketukia haetaan oman alueen Leader-ryhmästä. Hakija yritykselle ei ole varsinaisia toimialarajauksia, mutta suurin rajoittava tekijä on yrityksen sijainti. Maaseuturahaston yritystuet ja kehittämisavustukset nimittäin suunnataan vain yrityksille, jotka sijoittuvat maaseudulle tai maaseutumaiselle alueelle. Esimerkiksi Tampereen seudulle keskittyvän Leader Kantrin aluerajaukset näkyvät tässä.
Maaseuturahaston avustuksilla tuetaan usein huomattavasti pienempiä hankkeita ja projekteja, kuin mitä esimerkiksi Tekesin ja Elyn kehittämisavustuksilla tuetaan. Positiivisena asiana on kuitenkin se, että avustusta voi käyttää hankkeen puitteissa hyvin monenlaisiinkin tarpeisiin (jopa investointeihin). Eli avustus on mahdollinen, niin pitkään kun hanke selkeästi tukee paikallista kehittämistyötä.
Jos maaseuturahaston mahdollisuudet kiinnostavat, niin etene näin:
1. Selvitä alueesi Leader-ryhmä
2. Tutustu Leader-ryhmän rahoituslinjauksiin ja mihin yrityksesi sijoittuu
3. Ole yhteydessä Leader-ryhmän hankevastaavaan ja keskustele kehittämistarpeestasi
4. Laadi omasta kehittämistarpeestasi hankesuunnitelma
5. Lähetä hakemus arvioitavaksi